Aktivering av 2-vägs autentisering (MFA)

Denna guide är en steg för steg instruktion för hur man aktiverar sitt Umu-konto för 2-vägs autentisering. För att använda sig av MFA måste du ha tillgång till en smartphone samt ett telefonnummer till den telefonen.

Innan du börjar aktiverar ditt konto för MFA måste du ladda hem appen Microsoft Authenticator.

ITS aktiverar ditt konto för MFA.
OBS!!! Efter aktivering kan man inte logga in på Umu-system innan man gjort följande steg. Så påbörja inte aktivering innan du är redo att köra denna guide.

 1. Efter aktiver öppna din webbläsare och skriv in följande adress: o365.umu.se
  Logga in med Umu-Id och ditt lösenord. Du ska då få meddelandet nedan

 1. Välj Next
 2. Välj Mobile app och Use verification code

 1. Tryck Set up
 2. En QR-kod presenteras.

 1. Starta appen Microsoft Authenticator i din mobil. Det ser lite olika ut mellan iPhone och Android. Bilder i denna guide är från en iPhone men flödet är likartat. Om du redan har denna app för andra system så slipper du frågor om tillgång till kamera.
 2. Klicka på plus-tecknet. Välj Lägg till konto

 1. Välj ”Arbets- eller skolkonto” som typ av konto

 1. Appen kommer nu att vilja använda din kamera

 1. Välj OK, och nu är appen redo för att användas.
 2. Scanna den QR-kod som visa på din dator

 1. Den mobila applikationen är nu konfigurerad för Umu-konto

 1. Välja Next
 2. I appen så slumpas det fram 6-siffriga koder var 30 sekund för ditt Umu-konto. Skriv in den slumpade koden i fältet nedan (vänta gärna tills en ny kod slumpas fram så har du 30 sekunder på dig).

 1. Välj Verify
 2. Skriv in ditt mobil nummer. Välj först Sverige och sen skriver du in ditt mobilnummer utan den första nollan, alltså ditt nummer startar på siffran 7

 1. Ifall du använder någon av Microsofts appar i Umu 365-miljö (ex. Outlook epost) kan du behöva använda ett extra lösenord för dessa. Spara därför undan det generade lösenordet nedan

Du har nu aktiverat MFA för ditt Umu-konto. När du loggar in på system som Umu tillhandahåller som kräver MFA kommer du efter att du angivit till användar-id och lösenord att får upp en ruta där du ska ange en kod. Starta då appen Microsoft Authenticator och välj Umu-kontot, du får då en 6 siffrig kod som du skriver in på din dator och tryck därefter Verify, sen loggas du in.