Min backup för Windows

Som anställd på Umeå universitet, så har ni möjlighet till att logga in på backupsystemet Code42.

För anknutna måste Prefekt eller motsvarande eller IT-ansvarig vid institutionen aktivera dig.
När det är gjort skickas ett mail ut till dem som tjänsten är beställd för.

Metod 1

1. Datorer som är klienthanterade – Sök på Software Center nere till vänster i sökrutan på eran dator. Gå in i Software Center appen.

• Ni som inte har Software Center på datorn, bläddra längre ned på denna instruktionssida till Metod 2.

2. Under Applications i Software Center ska appen Code42 Crashplan v10.2.1 finnas. Klicka in er där och tryck install. Då ska klienthanteringstjänsten ta bort den gamla Code42-programmet på din dator om det finns, och installera det nya programmet. Detta tar ca 2-5 minuter.

3. När installationen är klar – Sök på Code42 nere till vänster i sökrutan på din dator och gå in på programmet.

4. Code42 kommer fråga om ditt användarnamn och servernamn

• Användarnamnet är: din e-postadress (förnamn.efternamn@umu.se)
  • Servernamnet är: clients.eu5.cpg.crashplan.com:4287

När du fyllt i detta kommer du bli styrd till Umeå universitetssida, där du loggar in med ditt umu-id och lösenord.

5. Efter ca 10-20 sekunder så loggas du in i Code42. Gå in på programmet och klicka på Hantera Filer, se till att du bockar i mapparna där du vill att Code42 ska ta backup på! (dokument-mappen är standard).

Glöm inte att trycka på spara nere till höger efter att ni markerat klart vilka mappar som det ska tas backup på.

Metod 2

1. Den gamla versionen måste först och främst avinstalleras (brukar vara version 7 eller 8 på Code42). Lättaste sättet är att söka på ordet program nere till vänster i sökrutan och då får ni upp Lägga till eller ta bort program. Gå in där.

2. Inne i Lägga till eller ta bort program, bläddra ned tills ni ser Code42. Klicka på den en gång, då bör ni kunna se versionsnamn.

Har du en äldre version, t.ex en som börjar med 7 eller 8.. så kan ni avinstallera det programmet.

3. När den inaktuella och gamla versionen av Code42 är borttagen, gå till följande adress https://console.eu5.cpg.crashplan.com/ och logga in med din e-postadress (förnamn.efternamn@umu.se)

4. Klicka på Administration uppe till vänster och sedan Hämtningar

5. Ladda ned den senaste versionen Windows – 64-bitars version 10.2.1 (tryck på den blåa pilen längst ute till höger)

6. Nedladdningen kan ta allt mellan 1-4 minuter i vanliga fall. Installationsfilen för Code42 hamnar under ”hämtade filer” som ligger i din Utforskaren.

7. Dubbelklicka på installationsfilen och kör igenom den (tryck nästa några gånger, installera och slutför installationen).

8. När installationen är klar – Sök på Code42 nere till vänster i sökrutan på din dator och gå in på programmet.

9. Code42 kommer fråga om ditt användarnamn och servernamn

• Användarnamnet är: din e-postadress (förnamn.efternamn@umu.se)
  • Servernamnet är: clients.eu5.cpg.crashplan.com:4287

10. Efter ca 10-20 sekunder så loggas du in i Code42. Gå in på programmet och klicka på Hantera Filer, se till att du bockar i mapparna där du vill att Code42 ska ta backup på! (dokument-mappen är standard).