Mediabanken backend: Ladda upp bilder

Processen att publicera bilder i Mediabanken via backendgränssnittet består av fyra steg. Att ladda upp, att märka, att godkänna och till sist att publicera. Här berättar vi om första steg, Ladda upp bilder i Mediabanken.

 

publicering i mediabank

 

Ladda upp foton

Ladda upp så högupplösta bilder som möjligt. Via Epi-connectorn omvandlas bilden till rätt upplösning och kan beskäras till rätt format om den ska användas på webb. Bilder ska vara liggande för att detta bäst ska kunna göras.

Se till att du står i din moodboard. Du laddar upp bilder från din dator till moodboarden genom symbolen ”Ladda upp”. Det går också att dra och släppa filer.

Välj  kategorin ”Bilder” (om det är ett foto) och ange i fältet ”Behörighet” om det ska vara en intern eller extern bild. Med extern menas att den är möjlig för till exempel media och andra externa parter att ladda ner och använda den som pressbild. Foton ska vara i jpg-format.

 

publicering-mediabank

Det går sedan att fylla i hela formuläret på en gång men då raderas eventuella metadata som följer med bilden, så det kan vara läge att först ladda upp och kontrollera hur den är märkt.

Filnamnskonvention

Vi använder inte å, ä eller ö. Vi använder understreck istället för mellanrum. Fotografen anges med versaler med första bokstav i förnamnet samt första och sista bokstav i efternamnet, exempelvis Mattias Pettersson blir MPN.
Dessutom kan med fördel bildnummersprefixi form av IMG eller liknande tas bort och endast siffrorna användas. Anledningen till denna filnamnskonvention är att filnamnet i sig då berättar vissa viktiga fakta om bilden såsom vad den föreställer, när den är tagen och av vem.
I Mediabanken använder vi filnamn som är uppbyggda på följande sätt: bildens_motiv_uniktbildnummer_datum_fotograf

Filnamnskonvention

Porträttbilder märker vi på följande sätt: efternamn_fornamn_181212_5489_MPN

Ladda upp illustrationer

Gör på samma sätt men välj  kategorin ”Illustrationer & grafik”. Illustrationer kan gärna vara i jpg-format, eftersom png-format ibland fungerar sämre i Episerver-connectorn. Väljer du att ladda upp en png-bild behöver du kontrollera att bilden ser bra ut i connectorn.

 

filnamn

Du får upp ett formulär med lite andra och färre fält än för ”Bilder”. Övriga kategorier kan du bortse från. Vi laddar inte upp filmer i Mediabanken.

Ladda upp bild i frontend på Moodboard

Externa fotografer och andra kan ladda upp bilder i en moodboard i frontend under förutsättning att moodboarden har den inställningen.

bild uppladdning