Mediabanken backend: Sökning

Sökning i Backend

Du kan göra en enkel sökning efter bilder i backend via sökrutan uppe till vänster. När du börjar skriva ett ord får du upp förslag inom olika kategorier. Du kan markera och välja något eller några av förslagen. Fortsätter du att skriva in ditt ord blir det en fritextsökning.

I rutorna ovanför träffbilden kan du se hur din sökning ser ut och anpassa den.

 

Sökning i backend

 

När du gör sökningar i backend kommer du att få träff både på publicerade och icke publicerade bilder. Det är viktigt att du är uppmärksam på om en bild inte är publicerad (ingen jordglob). Det kan innebära att någon aktivt valt att avpublicera den (och att den därmed ligger i mappen ”UmU endast backend”) och därför inte bör användas.

Var uppmärksam på var du befinner dig när du söker i backend. Står du i en mapp eller en moodboard så söker Mediabanken default bara lokalt där du är. Du ser via den lilla bocken under sökrutan. Vill du söka brett i hela databasen måste du klicka ur den bocken.

 

Sökning-backend

 

Filtrerade sökningar

Du kan också göra mer avancerade och avgränsade sökningar i backend– så kallade filtrerade sökningar. Du kombinerar då olika sökkriterier. I exemplet har vi filtrerat fram alla bilder som är märkta med ”Plats: Campus Umeå” och ”Huvudgrupp: Inomhusmiljöer”. Sökresultatet visar då bara dessa bilder, både publicerade och opublicerade.

 

sökning-backend

 

Spara filtrerade sökningar

Är det en viss typ av bilder du ofta söker på eller vill hålla koll på kan du spara din filtrerade sökning. Det gör du via diskettsymbolen. Du får namnge filtret och spara.

 

sökning-backend

Filtret visas sedan som mapp med en söksymbol på och ligger bland de övriga mapparna. Det är bara du som kan se dina sparade sökningar.

Dela filtrerade sökningar

Du kan också dela med dig av dina filtrerade sökningar. Det gör du genom att högerklicka på mappen, välja ”Ändra”, gå till fliken ”Rättigheter”, lägga till användare och spara.

 

sökning-backend