Vad är eduroam?

eduroam (stavas med gement e) är ett samarbete mellan högskolor och universitet världen över för att underlätta nyttjandet av varandras trådlösa nätverk. En student eller anställd vars universitet är medlem i eduroam kan, med sitt användarnamn från sitt hemuniversitet, logga på det trådlösa nätverket på alla andra högskolor och universitet som är anslutna till eduroam. Mottot lyder Open your laptop and be online.

eduroam står för Education Roaming och använder sig av RADIUS och standarden 802.1x för att förmedla information om användaren från identitetsutfärdaren (användarens universitet) till tjänsteleverantören (lärosätet som står för det trådlösa nätverket).

Kort informationsfilm om vad eduroam är från Australiens motsvarighet till SUNET.

De inställningar vi använder oss av på Umeå universitet är WPA2-Enterprise med EAP-TLS där man måste ladda ned och installera både klient och servercertifikat för att komma igång.
Detta berskivs för de vanligaste operativsystemen i manualerna till höger.
Vad gäller eduroam:s utbredning och täckning finns det tillgängligt på alla UmU:s basar.

Förutom vid Umeå universitetet finns eduroam på ytterligare ett antal universitet och högskolor i Sverige och i övriga världen. På eduroam.org finner du täckning inom världen. Det går att klicka, dra och zooma i kartan för att få mer information om varje plats där eduroam finns.

Mer att läsa om eduroam finns på http://www.eduroam.org/ eller https://www.sunet.se/eduroam/.