Lägga till multifaktorautentisering på ny enhet (MFA)

Multifaktorautentisering (MFA) är en tjänst som ger dig ett utökat skydd vid inloggning. Tjänsten innebär att när du loggar in i vissa tjänster vid universitet kommer du att använda appen Microsoft Authenticator på din telefon eller surfplatta, utöver ditt Umu-id och lösenord. I denna guide beskriver vi hur du lägger till multifaktorautentisering på en ny enhet.

Observera att du behöver ha tillgång till den enhet som har Microsoft Authenticator för att kunna lägga till multifaktorautentisering på en ny enhet. Om du har tappat bort din enhet behöver du skicka ett ärende till Servicedesk för att få tillgång till en engångskod.

1. Gå till Microsoft Security Info.
  2. Gå till fliken Säkerhetsinformation.
  3. Klicka på Lägg till metod.
    Lägga till metod multifaktorautentisering
  4. Klicka Lägg till i rutan som öppnas.
    Lägg till enhet Authenticator
  5. Du får nu upp en skärm där du uppmanas att ladda ned appen Microsoft Authenticator.
  6. Klicka på Nästa.
    Ladda ner Microsoft Authenticator
  7. På nästa skärm klicka Nästa.
    Konfigurera konto Authenticator
  8. Du får nu upp en skärm som uppmanar dig att scanna en QR-kod. Denna ska du strax scanna med din mobiltelefon eller platta.
    Scanna QRkod Microsoft Authenticator
  9. Starta appen Microsoft Authenticator i din mobil eller surfplatta. Nästa steg kan se lite olika ut beroende på din mobiltelefon men processen är densamma.
  10. Klicka på plustecknet i det övre högra hörnet för att lägga till konto.
  11. Välj kontotypen Arbets- eller skolkonto.
  12. I fönstret som kommer upp, välj Skanna QR-kod.
    Microsoft Authenticator adding account
  13. Använd din mobiltelefon för att scanna QR-koden på datorskärmen.Scanna QRkod Microsoft Authenticator
  14. Du får nu upp ett meddelande som visar att Microsoft Authenticator är kopplad till kontot. Klicka Nästa.
  15. Du får nu upp en skärm som uppmanar dig att testa tjänsten. Du kommer samtidigt att få en notifiering på din mobiltelefon/platta om att godkänna inloggningen. Välj Godkänn i din mobiltelefon/platta.
    Prova Microsoft Authenticator
  16. Du får nu en bekräftelse på datorskärmen om att meddelandet har godkänts. Klicka Nästa.
    Meddelandet godkant Microsoft Authenticator
  17. Du har nu lagt till multifaktorautentisering på ytterligare en enhet! Din förinställda standardinloggningsmetod är att logga in via en avisering från Microsoft Authenticator. Du kan ändra metod för standardinloggning genom att klicka på länken i högerkolumnen. Klicka Klar.
    Microsoft Authenticator klart