Rapport i Siteimprove
Alla som är sidansvarig webbredaktör för sidor på umu.se/ får en rapport för de sidor hen ansvarar för. Rapporten skickas ut via e-post en gång i månaden och innehåller information om trasiga länkar på webbsidor och i dokument samt stavfel på webbsidor.
Så här gör du för att se rapporten
- Öppna mejlet och klicka på länken Ladda ner så får du en rapport som innehåller eventuella fel på sidor som du/ni ansvarar för. Kommunikationsenheten vid Umeå universitet står som avsändare, det är ofarligt att klicka på Ladda ner.
- För att se eventuella trasiga länkar eller stavfel klickar du på sidans namn i rapporten som återfinns under rubriken Titel. Du ska inte klicka på ikonen som är en kvadrat med en pil.
- Blir du uppmanad att logga in i Siteimprove har du klickat på fel länk. Ingen inloggning krävs för dig som fått denna rapport från systemet.
Fokusera på att åtgärda dessa saker
- Högst prioriterat är att åtgärda trasiga länkar och stavfel.
- Om tid finns ser du över potentiella stavfel.
Anmäl begrepp, namn och liknande som rapporteras som stavfel, men som inte är stavfel. Orden godkänns och kommer därmed inte rapporteras som stavfel framöver.
Lägg in orden för umu.se i Potentiella stavfel på www.umu.se (exceldokument)
Dokumenten kollas 1-2 gånger per vecka.
Rapporten signalerar fel som inte syns på sidan
Om rapporten visar att det finns en trasig länk eller stavfel på en sida, men du får ingen indikation på var på sidan, kan felet ligga i ett block eller i en dragspelsmeny.
Du kan som första steg testa att byta webbläsare för att se indikationerna.
Om det inte fungerar kan du behöva stänga av JavaScript via rapportens vy.
När du väljer detta alternativ och klickar på en trasig länk eller stavfel under rubriken Förekomster på denna sidan, kommer du att se var felet finns genom en markering på sidan.
Rapporten visar inte längre något fel
Om rapporten inte längre visar något stavfel på sidan står det ”Inga förekomster av detta problem hittades”. Detta beror på att någon administratör i Siteimprove har godkänt ordet som okej att använda.