Skapa dragspelsmeny i Episerver

  • Rubrikerna i dragspelsmenyn behöver vara tydliga och beskrivande. Det underlättar för läsaren att skapa sig en överblick över sidans innehåll. När menyn är stängd kan läsaren inte skumläsa sidans text, utan enbart navigera med hjälp av rubrikerna.
  • Placera inte för mycket text under samma rubrik. Ha max två textstycken med som mest 600 tecken i varje stycke. Om du vill placera mer text än så under samma rubrik, bör du istället fundera på om innehållet går att gruppera på annat sätt, under fler dragspelsrubriker.
    1. Skriv text som vanligt på sidan. Markera text som ska bli dragspelsrubrik.
    2. Under Format väljer du Dragspelsmeny. Upprepa detta för varje avsnitt som ska finnas i under en dragspelmeny.
  1. Vill du att dragspelsmenyn ska avslutas för att visa vanlig brödtext väljer du Underrubrik H2 eller Styckesrubrik H3 på efterföljande rubrik, eller Avsluta dragspelsmeny om det inte ska läggas någon rubrik i den efterföljande texten.

Publicera schema till studentwebben

Tanken är att alla studenter ska kunna hitta sitt schema på studentwebben. Det är nu möjligt att koppla både schema med bokningar i TimeEdit samt schema från andra system eller format till studentwebben.

Schemat ska finnas tillgängligt minst en månad innan utbildningen startar och om något av momenten är obligatoriska ska det framgå av schemat. För att kunna publicera schema måste du ha rätt roll i Personaladministration. Kontakta institutionens katalogansvariga och din prefekt för att få rätt behörighet.

Publicera schema i TimeEdit

Du kan förenkla ditt arbete med att göra schema till studenter genom att använda systemet TimeEdit. För att schemat ska synas på studentwebben måste det vara publicerat. Här publicerar du schema till studentwebben.

Hur du använder TimeEdit för schemaläggning och lokalbokning finns på medarbetarwebben Aurora.

Publicera alternativt schema

Det går även att publicera schema som inte ligger i TimeEdit. Utgå från denna sida när publicerar schema till studentwebben.

Institutionens kurstillfällen är uppdelade i två listor:
– en lista för de som har bokningar i TimeEdit
– en för de som inte har några bokningar i TimeEdit, se exempelbild för datavetenskap:

När du öppnar listan med Kurstillfällen med bokningar i TimeEdit så finns nu en knapp där du har möjlighet att lägga in en alternativt schemalänk, se exempelbild:

För de kurstillfällen som inte har fullständiga scheman i TimeEdit, klicka på den gröna rutan Ange alternativ schemalänk och lägg in en länk till ditt schema. Det kan vara till ett dokument (en tillgänglig pdf som laddas upp till institutionens studentmapp i Episerver) eller till en webbsida. Rutan blir då röd för att indikera att kurstillfället har en alternativ schemalänk publicerad till studentwebben. Du kan ändra eller ta bort länken som du vill.

  • Där du har bockat för rutan för att publicera TimeEditschemat inaktiveras knappen för alternativt schema.
  • Det är inget måste att ange alternativ schemalänk för de kurstillfällen som inte har rutan förbockad.

Vad är poängen med att ange en alternativ schemalänk?

Tanken är att studenten ska kunna hitta alla scheman på samma ställe, även de som ännu inte ligger i TimeEdit. Länken dyker upp i schemamodulen på studentwebbens startsida, se exempelbild (klicka för större bild). Grön markering visar ett alternativt schema för ett kurstillfälle.

Funktionen med alternativ schemalänk är även kopplad till välkomstbreven, så att välkomstbreven både kan hämta schema från TimeEdit eller plocka upp och visa en alternativ schemalänk.

Detalj att tänka på: om ett välkomstbrev skapas på både svenska och engelska för ett och samma kurstillfälle, så kommer samma alternativa schemalänk att visas för båda.

Byt PIN-kod för Bitlocker

1. Klicka på förstoringsglaset vid starmenyn och sök efter Kontrollpanelen

2. Öppna Kontrollpanelen och gå till System och säkerhet och välj sedan Bitlocker-diskkryptering

3. Välj Ändra PIN-kod

4. Fyll i din nya PIN-kod och avsluta genom att klicka på Ange PIN-kod.

Ta bort ett kalenderevenemang i Episerver

Det är enbart webbredaktörer som kan ta bort kalenderevenemang i Episerver.

  1. Leta upp evenemanget i sidträdstrukturen till vänster. Evenemangen lagras i mappar efter fakultet, år och månad
  2. Markera evenemanget i sidstrukturen och öppna menyn
  3. Välj Flytta till papperskorgen
  4. Klart

 

Publicera din personliga sida

När du ska publicera ändringar på din personliga sida behöver du scrolla tillbaka längst upp på din sidan så att du ser knappen Publicera profil. Det är denna knapp som publicerar dina ändringar.

Din profilsida blir inte publicerad när du…

När du har kommit en bit längre ner på sidan ser du inte längre knappen Publicera profil utan istället Ändringar att publicera samt en knapp som säger Publicera? Använd inte den – dina ändringar publiceras inte då. Denna publiceringsfunktion används av webbredaktörer med behörighet till hela Umu:s Episerver, vid publicering av andra typer av sidor.

Om jag har råkat klicka på Publicera? istället för Publicera profil

Om dina ändringar inte blir synliga utåt när du besöker din personliga sida på webben: klicka på Redigera profil följt av Publicera profil.