Ändra inställningar för delade filer i Office 365

När du delar filer/mappar, ändrar inställningar för delning eller slutar dela filer/mappar i Office 365 så använder du o365.umu.se. Där väljer du sedan om du vill dela filer/mappar från Sharepoint (det vill säga Teams) eller Onedrive. I denna manual utgår vi från Sharepoint men samma inställningar fungerar för Onedrive.

Dela fil eller mapp

  1. Öppna o365.umu.se och logga in med ditt Umu-id.
  2. Klicka på ikonen för Sharepoint i vänstermenyn.
  3. Klicka på den Sharepoint-yta (team) där du har filer/mappar som du vill ändra inställningar.
  4. Klicka på Dokument i vänstermenyn för att få upp samtliga mappar och dokument på  Sharepoint-ytan (teamet). En kanal i Teams syns i Sharepoint som en mapp.
    Visa alla dokument Sharepoint
  5. Gå till den mapp eller fil som du vill sluta dela.
  6. För muspekaren över mappen/filen för att få fram en dold meny.
  7. Klicka på de tre prickarna och därefter på Hantera åtkomst.
  8. För att ändra dina inställningar – klicka på de tre prickarna.
    Ändra inställningar Office 365
  9. Här kan du välja om om du vill att de som har åtkomst ska kunna redigera eller bara läsa. Klicka i området i bilden nedan.
    Observera att denna inställning påverkar alla personer du har delat filen/mappen med.Ändra inställningar visa Office 365
  10. Klicka Spara när du är färdig.
  11. När du klickar på krysset får du upp en kontrollfråga – om du är säker på att du vill ändra länkinställningen. För att ändra inställningen klicka på Ändra det annars väljer du Avbryt.
  12. Klart!