Lägga till toppbild på sida i Episerver

1. Gå till ingången Toppbild  på den sida du vill lägga till en toppbild på. Toppbild återfinns på sidtyperna standardsida, subwebbstartsida samt porträtt/reportage.

2. Klicka på Qbanksymbolen under fliken Toppbild på en sida. Ett fönster med Qbank öppnas, där du kan söka efter den bild du vill ha.

3. För muspekaren över plustecknet på den bild du vill ha. Välj View för att se bilden och läsa bildrättigheter.

4. Välj sedan Crop, för att ge bilden rätt storlek.

5. Välj  mallen Toppbild (måtten är 2560×800) i droppmenyn Select Template. (Om du ska lägga till en Toppbild på layoutsidtypen Porträtt väljer du mallen som heter Toppbild för porträttsida).

6. Bilden får en markering. Dra i hörnet på markeringen för att beskära bilden i önskad storlek.

7. När du är nöjd med beskärningen, klicka på Use media (adjusted).

Valen Visa rubrik på bild, Inventera rubrik, Tona bild används om bilden tillåter text på bild samt att det tillför sidan innehåll. Om inte används vanlig rubrik på sidan. Text på bild ska unvikas i det längsta då tillgängligheten kan bli sämre om bild och text inte passar ihop samt att kontrasterna inte blir tillräckligt stora.

Blå eller grön knapp?

Om en bild redan har rätta beskärningsmått och att inget behöver ändras så ska du ändå välja crop och den mall som passar bildens mått. Du behöver inte ändra markeringen i bilden. Klicka sedan på Use Media (Adjusted).

När du har använt en mall och alltså beskurit bilden via crop, ska du använda den gröna knappen, Use media adjusted. Om du använder Use Media utan att ha använt en mall blir bilden suddig/grynig.