Lägga till toppbild på sida i Episerver

1. Gå till ingången Toppbild  på den sida du vill lägga in en toppbild. Toppbild kan användas på sidtyperna standardsida, subwebbstartsida och porträtt/reportage.

2. Dubbelklicka på symbolen för Mediabanken under fliken Toppbild. Ett fönster för Mediabanken öppnas, där du kan söka efter den bild du vill ha.

3. För muspekaren över plustecknet på den bild du vill ha. Välj View för att se bilden och läsa bildrättigheter, dvs. Medgivande från fotograf och Notering nyttjanderätt.

4. Välj Crop i övre högra hörnet, för att ge bilden rätt storlek.

5. I menyn Select Template väljer du mallen Toppbild (måtten är 2560×800).

  • Toppbild för porträttsida:
    Om du ska lägga till en toppbild på sidtypen Porträtt väljer du mallen som heter Toppbild för porträttsida.

6. Bilden får en streckad markering. Dra i hörnet på markeringen för att beskära bilden i önskad storlek. Markeringen går att flytta med hjälp av dra den med markören. I rutan Preview kan du se hur bilden kommer att se ut.

7. När du är nöjd med beskärningen, klicka på Use media (adjusted).

Valen Visa rubrik på bild, Inventera rubrik, Tona bild används om bilden tillåter text på bild, beroende på motiv t.ex., samt att det tillför sidan innehåll. Om inte, används vanlig rubrik på sidan. Text på bild ska undvikas i det längsta då tillgängligheten kan bli sämre om bild och text inte passar ihop samt att kontrasterna inte blir tillräckligt stora.
Om du är osäker på bildval i kombination med ovanstående val och inställningar är du välkommen att kontakta Kommunikationsenheten via Servicedesk.

Blå eller grön knapp?

Blå knapp Om en bild redan har rätta beskärningsmått och att inget behöver ändras så ska du ändå välja Crop och den mall som passar bildens mått. Du behöver inte ändra markeringen i bilden. Klicka sedan på Use Media (Adjusted).

Grön knapp När du har använt en mall och alltså beskurit bilden via crop, ska du använda den gröna knappen, Use media adjusted. Om du använder Use Media utan att ha använt en mall blir bilden suddig/grynig.